Gedegen materiaal is essentieel om de veiligheid en prestaties van militair personeel te garanderen. De hoeveelheid materieel en het totale gewicht van de uitrusting is in de laatste 100 jaar aanzienlijk toegenomen. Op sommige missies dragen militairen zelfs meer dan 60kg aan materiaal met zich mee. Ondanks het feit dat betere uitrusting vele voordelen biedt, heeft de toename van al dit materiaal ook z’n nadelen. Als gevolg van slijtage aan gewrichten en schouders verhoogt de kans op blessures. Lichte blessures en pijn hebben een negatief effect op het concentratievermogen en het vermogen om een situatie te beoordelen, waardoor het risico van een missie toeneemt.
Exobuddy: van “Heavy load” naar “Light weight”
Om de veiligheid en prestaties van ons militair personeel te verhogen zijn DEC M&U, TNO, InteSpring de ‘weight challenge’ aangegaan wat heeft geleid tot de ontwikkeling van de Exobuddy. Met hulp van Fiberneering wordt de Exobuddy hierin geoptimaliseerd. De Exobuddy is een militair exoskelet welk door middel van gepatenteerde technologie voorwaartse beweging van de militair omzet in een ondersteunende kracht. Hierdoor wordt een zware last lichtgewicht. De Exobuddy is in staat is om gedurende de gehele loopcyclus meer dan ca. 80% van de draaglast van een militair te dragen, met als resultaat minder blessures, pijn en een verhoogde doelmatigheid. Een uniek kenmerk van de Exobuddy is dat er geen grote batterijen en motoren gebruikt worden.
Het 3D-printen van een hulpmiddel als de Exobuddy heeft duidelijke voordelen:
Kosten en doorlooptijd
Complexe geometrie met geïntegreerde componenten zou met conventionele productietechnieken leiden tot een kostbaar ontwikkelingstraject, dure productiemiddelen en een lange doorlooptijd. Door gebruik te maken van 3D-printen kan snel een werkend, functioneel product gemaakt worden, waarbij de ontwikkelingskosten en de doorlooptijd beperkt blijven.
Gewicht
3D-printen van composieten maakt zeer lichtgewicht constructies met geoptimaliseerde constructie kernen mogelijk waarbij het gebruik van ‘conventionele laminaten’ als koolstof, aramide of glas vezel leidt tot de meest stijve en sterke componenten.
Complexiteit
3D-printen biedt praktisch onbeperkte en ongeëvenaarde mogelijkheden wat complexiteit van de geometrie betreft. Zo kunnen bijvoorbeeld holtes voor elektrische componenten, sensors en leidingen direct worden mee geprint, wat tevens weer nabewerkingen, kosten en gewicht bespaard.
Duurzaamheid
Doordat, in tegenstelling tot verspanende productietechnieken als cnc frezen, geen materiaal wordt ‘weggenomen’ maar alleen materiaal wordt ‘toegevoegd’ waar nodig wordt het materiaal zo efficiënt mogelijk gebruikt. De bestendigheid van composieten tegen weersinvloeden, veroudering en temperatuurwisselingen zorgt ervoor dat producten langer meegaan en dus minder vaak vervangen dienen te worden.
Ontwikkelkosten
Doordat 3D-print technieken uiterst geschikt zijn voor klant specifieke en ‘op maat’ oplossingen, kunnen er eenvoudig verschillende iteraties van de Exobuddy worden ontwikkeld tegen gelijkblijvende kosten.
De exobuddy is momenteel in de laatste testfases en zal in de loop van het jaar naar verwachting verder gecommercialiseerd gaan worden.
—-
Sinds de oprichting in 2006 heeft InteSpring zich gericht op Gravity compensation, oftewel het compenseren van de zwaartekracht door middel van slimme mechanismen en efficiënte energieopslag.
Sinds 2014 richt Fiberneering zich op het maken van sterke, lichtgewicht en duurzame vezel versterkte producten door middel van ‘additive manufacturing’, oftewel 3D-printing.
Meer weten?
We komen graag in contact om te bepalen hoe ons 3D print proces ingezet kan worden voor uw applicatie!
0 reacties